25 oktober 2019
19:00

Hällefors IK

Referat: HC Örnen - Hällefors IK

HC Örnen stod som segrare i fredagsmatchen hemma mot Hällefors IK. I en målrik match drog HC Örnen till slut det längsta strået då man kunde avgöra matchen i övertid och vinsten med 7-6 var ett faktum.

Inledningen av matchen präglas direkt av målskytte och detta var väl en liten indikation på hur kommande spel skulle se ut. Redan efter en minut tar HC Örnen ledningen då Robin Eivik inleder kvällens målskytte. Detta efter att HC Örnen direkt sätter hård press i Hällefors zon med sina första byten i matchen. Hällefors reducerar relativt snabbt då Patrick Porkka får ett friläge från mittlinjen och han gör inga misstag när han sätter pucken i nät och ställningen blir 1-1 när 2.37 har gått av perioden. Efter detta mål vinner HC Örnen kommande tekning och pucken läggs direkt ner mot Hällefors målvakt vilket skapar en offensiv tekning för HC Örnen. Denna tekning förvaltas på bästa sätt då Emil Gunnarsson vinner den klockrent bak till Robin Eivik som smäller in sitt andra mål för kvällen, endast sex sekunder efter Hällefors kvitteringsmål. Efter att halva perioden är spelad får HC Örnen en del utvisningar mot sig då man bland annat får spela 3 mot 5 och detta utnyttjar Hällefors maximalt då de först gör 2-2 i spel 5 mot 3 och sedan gör de 2-3 i spel 5 mot 4. Hällefors gör även 2-4 innan perioden är slut och de går till periodpaus med en ledning med 2-4. Tränare Patrick Carlsson anser att utvisningarna blir en avgörande del i slutskedet av perioden.
- Vi dominerar spelet när vi får ned pucken djupt i deras zon och vi får fina lägen på grund av långa anfall. Tyvärr kommer deras lägen efter en del misstag samt att vi drar på oss utvisningar.

I den andra perioden börjar krigandet för HC Örnen att komma ikapp Hällefors försprång och detta blir Robin Eivik en stark faktor i. 3-4 kommer efter 3.15 och 4-4 kommer efter 5.41 och båda målen görs av redan nämnde Eivik som hittills har gjort samtliga mål för HC Örnen i matchen. Återigen drar HC Örnen på sig en del utvisningar och i spel 5 mot 3 utnyttjar Hällefors detta igen då de gör 4-5 efter 9.34 i den andra perioden. HC Örnen har dock inga planer på att ge upp och i fortsatt press mot Hällefors målvakt kan HC Örnen göra 5-5 efter att Daniel Strindlund prickar in pucken i nät efter lite rörigt spel framför Hällefors målvakt. Således är ställningen helt lika, 5-5, inför den tredje perioden.
- Vi dras med lite skavanker och tuffa domslut mot oss men det är inget snack om saken att det är vår match. Hällefors tycker inte om när vi kommer med fart och snurrar i deras zon. I kombination med detta får vi med backarna i våra anfall precis som jag hoppats på, kommenterar tränare Adam Excellie.

Robin Eikvik-show fortsätter i den tredje perioden då han efter 4.20 ger HC Örnen ledningen till 6-5 efter sitt femte (!) mål i matchen efter assist från Jimmy Cronarp och Daniel Strindlund. Efter detta blir det något avvaktande spel och det är Hällefors som har pressen på sig att försöka komma ikapp HC Örnens ledning. Efter 12.29 lyckas också Markus Gustavsson skapa sig ett läge då han behåller pucken i HC Örnens zon och lägger in pucken i nät med ett snyggt handledsskott några meter innanför blålinjen och ställningen är 6-6. HC Örnen ligger på för att försöka avgöra under ordinarie tid och man får även chansen i powerplay sista två minutrarna av matchen men tyvärr lyckas man inte göra något mer mål och det hela får avgöras med övertid eller straffar.

Under spelet i övertiden är det egentligen endast ett lag på banan där HC Örnen har i stort sett det mesta av spelet. Detta kan man också utnyttja när Tobias Bergström tar sig in i Hällefors zon och driver mot mål vilket skapar en retur för Pontus Grandelius som kan avgöra matchen 3.49 in i övertiden. Segern är ett faktum och HC Örnen får med sig två poäng från matchen.
- Vi spelar stundtals fantastisk hockey och jag tycker att vi är värda tre poäng egentligen, kommenterar Excellie.

Stor segerorganisatör i matchen är femmålsskytten Robin Eivik som är nöjd med sin insats samt lyfter fram kedjekamraterna som en del i framgången.
- Skönt att det släppte med målskyttet men jag måste också tacka kedjekamraterna för målen som jag gör då de också är med och skapar lägena.

Tränarna Patrick Carlsson och Adam Excellie är nöjda med det laget presterar under matchen.
- Vi gör en riktigt bra match och visar god moral där vi hämtar upp ett underläge och jag tycker att alla bidrar till segern. Oavsett speltid så visar samtliga spelare samma moral, säger Carlsson.

- Kul att Eivik får göra fem mål och att målskyttet lossnar lite. Det känns som att vi har bra "go" i laget nu och så länge vi kommer ihåg att spela enkelt och förflytta oss snabbt genom mittzon så ska vi kunna ge Kristinehamn något att bita i nästa helg, säger Excellie.

Tyvärr drabbas HC Örnens målvakt Viktor Hemlin Gravander av en skada efter cirka sex minuters spel och tvingas utgå från matchen och det återstår att se hur denna skadar artar sig. Vi hoppas naturligtvis på ett snabbt tillfrisknande för Viktor.
- Såklart tråkigt att Viktor får en skada redan efter sex minuter men samtidigt tycker jag att Eric kommer in och gör det bra med de förutsättningarna, kommenterar Excellie.

HC Örnen inkasserar alltså två poäng på kontot och bibehåller sin plats i toppskiktet av tabellen. Nästa match är på lördag 2/11 borta mot serieledande Kristinehamn. Samtliga i laget ser fram emot denna utmaning!